Kuivattua koiranruokaa

Ruokiakin on testattava ennen retkelle lähtöä. Varsinkin itsekuivattujen ruokien testaus on ihan hyvä idea, että ei tarvitse erämaassa pettyä tulokseen. Myös vaelluskoiran ruuat on hyvä testata ennen matkaa, ainakin se, maistuuko aiottu sapuska vaelluskaverille. Suunnitelmani koiran vaellusruuaksi on, että kuivaan koiran normaalistikin syömiä valmiita lihakasvisseoksia. Raakaruokaan tottuneena pentu ei suostu syömään teollista nappularuokaa ja hyvä niin. Tänään laitoin ensimmäisen koesatsin Murren kana-kasvismiksiä Sopu-elintarvikekuivuriin. Päätin kokeilla aluksi kahdella Murremix pötköllä, eli kilolla raakaa liha-luuseosta. Kahdesta pötköstä kuivuri tuli puolilleen, vaikka mahdollisesti tavaraa voisi laittaa yhdelle alustalle enemmän. Kuivuminen on kuitenkin nopeampaa, jos kerros on ohut.

(Kuivuri ei ole noin vino: vinous johtuu laajakulmaobjektiivin vääristymästä)

Puhaltimen laitoin aluksi täydelle teholle koska ajattelin, että parvekkeella lämpötila ei nouse muuten tarpeksi, mutta aika nopeasti kävi selväksi, että normaaliteho riittää. Kuivurin lämpötilansäätöön tarkoitetut aukot asetin ensimmäiseen pykälään, eli niitä lisää avaamalla lämpötilaa voi pudottaa jos se vielä nousee liikaa. Tavara on parasta aikaa kuivurissa, nyt vain odotellaan mitä tapahtuu.

Päivitys 4 tuntia myöhemmin:

Lämmönsäätöaukot täysin auki. Lasitetun parvekkeen lämpötila nousee, koska ilma on lämmin ja aurinko paistaa parvekkeelle, joten kuivuria joutuu vähän vahtimaan. Murremiksit näyttävät tältä:

En ole aivan varma sopivasta lämpötilasta, mutta yritän nyt pitää sen alle 40 asteen, ettei liha varmasti pääse kypsymään, ainoastaan vesi poistuu. Kiirettä ei ole.

.. vielä 4 tuntia myöhemmin. Murremix on ollut nyt kuivurissa yli 8 tuntia ja lopputulos näyttää tältä:

250 g tuoretta tavaraa painaa vaa’assa tasan 110g. Säilyvyys on myös toivottavasti alkutuotetta parempi.

Ensi viikonlopun jälkeen tiedän, miten koira reagoi tähän sapuskaan.

(Sopu-elintarvikekuivurin käyttökokemuksista tulee koottu juttu seuraavaan Outa-lehteen.)

HUOM! Lisäys 14.5.2014: MurreMixien koostumus on muuttunut jutun kirjoittamisen jälkeen niin, että niitä ei voi enää suositella kuivattavaksi! Lisätietoja: https://paivakirja.asentopaikka.fi/2014/05/14/koiranruokaongelma/


Kommentit

Kuivattua koiranruokaa — 2 kommenttia

  1. Aiheesta lisää: Koiranruokaa ja uusia varusteita « Asentopaikan päiväkirja

  2. Aiheesta lisää: Koiranruokaongelma | Asentopaikan päiväkirja

Vastaa