Kesämökki, yhden sukupolven unelma

Oma kesämökki ja sauna järven rannalla, suomalainen idylli ja unelma. Mutta onko unelmasta kehittymassä jotain muuta, kuin mitä suuret ikäluokat kesämökkejä rakentaessaan ajattelivat.

Suomessa on noin puoli miljoonaa kesämökkiä. Se on paljon 6 miljoonan ihmisen maassa ja se myös näkyy. Järviä, jokia ja lampia meillä on semmoisen 200 000, joten luulisi tilaa löytyvä, ongelmaa ei pitäisi olla. Vai onko?

Minne mökit keskittyvät? Halutuimmat mökkitontit ovat luonnollisesti luonnonkauniit ja rauhalliset paikat lähellä taajamia. Nämä mahdollisuudet on ainakin etelä-Suomessa jo pitkälti käytetty ja rannat rakennettu täyteen. Kun yksi alue on rakennettu täyteen, on luonnonkauneus kadonnut ja rauhasta ei ole tietoakaan, sen peittää alleen moottoriveneen ja vesiskootterin laulu. Sitten siirrytään seuraavalle vetovoimaselle alueelle ja sama toistuu.

Olen itse osallistunut tähän rantojen kansoittamisen, joten en voi vaatia synninpäästöä, enkä sitä kaipaakaan. Olen ainostaan sitä mieltä, että olisi aika pysähtyä ennenkuin kaikki Suomen kauneimmat alkuperäiset rannat on rakennettu.

Alkuperäisistä alkuperäisin on Inarinjärvi, jonka rantoja kaavoitetaan nyt suurille mökkikylille.

http://yle.fi/alueet/lappi/2010/05/inarinjarven_rannoille_suunnitellaan_isoja_mokkikylia_1678297.html?origin=rss

Olen tullut siihen tulokseen, että minä en oikeastaan tarvitse kesämökkiä. Eihän minulla ole enää edes aikaa jota viettää sellaisella, puhumattakaan siitä, että pystyisin pitämään mitään mökkiä kunnossa.

Sitäpaitsi, minulla on toisenlaisia unelmia.


Kommentit

Kesämökki, yhden sukupolven unelma — 6 kommenttia

 1. Joillekin kesämökki on tärkeä, mutta uskoisin, että moni mökin omistaja pärjäisi onnellisesti ilman omaa mökkiä esimerkiksi vuokraamalla mökin muutamaksi viikoksi vuodessa, silloin kun sitä kaipaa ja siellä ehtii olla.

  Toinen mökkeihin liittyvä ongelma, sen lisäksi että tunkeutuvat ei toivottuihin paikkoihin, on niiden jatkuvasti kasvava varustelutaso. Tämä taas tarkoittaa suurempaa energian kulutusta ja vaatii infran rakentamista mökkialueelle. Pelottavan monessa mökissä alkaa talvellakin olla sähköllä peruslämpö, jotta pesukoneet ei jäätyisi… Mielestäni ”kakkosasunto luonnon kauniilla paikalla rannalla” ei ole toivottava kehityssuunta.

  Lisäksi mökkeily kuormittaa ekologisesti mökille matkustamisen vuoksi. Harvalle mökkipaikalla pääsee helposti julkisilla, eikä se edes olisi kätevää suurten tavaramäärien siirtelyn vuoksi…

  Terveisin nimim. Perintömökkikö polttopuiksi?

 2. Tuo jäikin sanomatta. Kesämökkiasuminen on järjettömän tasokasta. Miksi?

  Muistan vieläkin järkytyksen jonka koin, kun isä päätti laittaa mökille sähköt. Perässä seurasivat televisiot sun muut vempaimet ja rauha oli tiessään. Jotenkin kaikki muuttui, eikä koskaan palannut ennalleen.

 3. Olet vaihtanut ’lookia’, piristävää.

  Minä myöskään en ole kiinteän mökin tapeessa, vaikka sellaisesta, järven rannalla sijaitsevasta, aina silloin tällöin haaveilenkin.

  Olen jäävi sanomaan tuosta ekologisesta kuormituksesta mitään, kun olemme matkailuautoporukkaa, mutta se piti sanomani, että vasta Saimaata kierrettyämme olen vieläkin ihan täpinöissä kaikesta nähdystä. Kiersimme myös monta luontopolkua ja kiipesimme Linnavuorelle ja Neitvuorelle, joten sopivasti tulee näillä retkueilla myös liikuttua.

  Tsemppiä blogin pitoon, tätä on kiva lueskella.

 4. Olen tietystä syystä myöskin pohtinut tuota jokaikisen rannan rakentamisesta.
  Meidän perikunnallammekin on ”mökki” eli oma syntymäkotimme joka sijaitsee pienen suoreunaisen lammen läheisyydessä. Saunamme on noin 50m rannasta ja laiturista. Rauhallisella järvellä on pesineet joutsenet yms linnut ja niiden elämää on ollut kiva seurailla. Viime kesänä siitä hetteiköltä myytiin kolme tonttia… eikä siinä mitään jos kaikki mökit olisi rakennettu metsän suojaan, että rannan rauha olisi säilynyt. Ehei yksi valopää pisti mökin siihen hetteikölle ja ikkunat suoraan meidän saunalaituriin… noin 50 metrin päähän siitä.. on siinä sitten mukava mennä ilkosillaan aamu-uinnille meikäläisen…

  Täma tapahtuma tuntui siltä kun lapsuusmuistomme ja omimamme järvi olisi tietyllä lailla häväisty… jos ymmärrät mitä tarkoitan.

  Eikös muuten suomessa ole jokin lakikin, miten lähelle rantaa rakennuksen saa pykätä….

  Notta tämmööstä tälläkertaa… Terveisiä Varrelle

 5. En nyt varmasti tiedä, mutta minulla on sellainen käsitys, että laki ei sano mitään siitä miten lähelle rantaa saa rakentaa, vaan se on kaavakohtainen asia.

 6. Kiitos Mekulle tsemppauksesta. Näitä jaksaa kirjoittaa vain, jos joku lukee.

  Ekologinen kuormitus on taas jotain sellaista, jota yksityinen ihminen voi miettiä vain tiettyyn rajaan saakka. Ei matkailuautoilu ole sen kuluttavampaa kuin kesämökinkään pito.

Vastaa