Kevennystuskaa

Vuosien varrella retkeilyvarusteet ovat keventyneet uskomattomasti. Teltta, makuualusta, makuupussi jne. ovat niin pieniä ja kevyitä, että sellaisesta en ennen osannut edes haaveilla. Tosin silloin 70-80 luvuilla ei haaveiltu keventämisesta ollenkaan, vaan oli ikäänkuin miehekästä kantaa 30 kilon rinkkaa. Ei sitä asiaa kukaan valittanut.

Kevennykselle on kuitenkin tällä hetkellä oikea motivaatio, se on pahentuneet polvivaivat. Säännöllisesti parin vuoden välein tulee vaellus, jolla polvi vihoittelee enemmän kuin vähän. Ongelma syntyy useimmin painavan kuorman kanssa alamäkeen kuljettaessa, pienen huolimattomuden tuloksena. Polvituet tuntuvat auttavan vähän, mutta kaikkein eniten auttaisi rinkan keventäminen.

Mistä aloittaa? Luovunko loistavasta Savotan Tunturisusi L:stä, jonka pakkaaminen on superhelppoa, senkun nakkelee tavarat sisään. Tuntirisutta olen kantanut vuodesta 2002 lähtien ja jokainen tavara tietää paikansa, mitään ei tarvitse etsiä. Mitään ei myöskään tarvitse ripustella ulkopuollelle, vaan kaikki tavara menee rinkan sisään jopa 2 viikon vaelluksella.

No, kevennänkö vielä majoitteesta. Hillebergin Nallo 2 painaa 2.1 kiloa ja on mukava yhden hengen nukkua. Koirakin sopii ilman mitään ongelmia ja tilaa jää. En ole pienten majoitteiden ystävä, vaan haluan istua suorassa.

Entä keitin? Pieni Trangia 27 HA on hyvä, kevyt ja tukeva paketti. En halua luopua siitäkään. Risukeittimet kiehtovat, mutta ainoana keittimenä sellainen ei oikein aja asiaansa, huonolla kelillä teltassa kokkailuun tarvitaan kaasua.

Punnitsin kaikki tavarani viime kesänä ja perusrinkka ilman ruokaa ja polttoainetta painaa 13,8 kiloa. Nyt se painaa kaiken järjen mukaan, uuden makuualusta ansiosta, puolisen kiloa vähemmän. Tosiasia on, että jos haluaisin lähteä keventämään, olisi ainoa realistinen ratkaisu keventää jokaisesta artikelista vähäsen. se on tyyristä hommaa ja koska varusteeni ovat muuten erinomaisessa kunnossa ja tarvetta uusien hankkimiselle ei ole, jää järkeväksi ratkaisuksi keventää pikkuhiljaa, vanhan varusteen rikkoutuessa tai muuten vanhetessa.

Makuualusta taitaa olla kunnnossa. Uskomaton 370 grammaa painava Thermarestin NeoAir medium saanee odottaa kauan voittajaansa niin painossa kuin nukkumismukavuudessakin.

Olisi minulla yksi asia, mistä voisin keventää. Se on Rosellin eräpuukko, jota aika harvoin itse asiassa tarvitsen, sen vois vaihtaa kevyempään.

Mutta kun en halua.

Kommentit

Kevennystuskaa — 25 kommenttia

 1. Kevennystuskaa täälläkin. Ja kun en halua luopua savostasta sen helppouden ja yksinkertaisuuden vuoksi. Enkä paljon juuri muustakaan.

 2. En ymmärrä miksi niin monet käyttävät Savottaa, ilmeisesti tottumuksesta. Muualla tehdään parempia rinkkoja.

 3. Itikka-ajan ulkopuolella suojan painossa saa säästettyä. Hankalaahan keventäminen on, sillä käytännössä joutuu ostamaan uutta ja kevyempää, eikä minkään yksittäisen varusteen vaihtaminen kevennä paljoa.

  Luopumalla jostakin voi tosin keventää kuormaa melko paljon.

 4. Jos hyvällä ei pärjää*, onko se hyvä?

  Ekologista ja taloudellista tappiota voi pienentää hieman myymällä vanhat, painavammat varusteensa, mutta minun mielestäni keventäminen maksaa useimmiten, vaikka jotkut grammarit väittävätkin päinvastaista…

  Rinkan, keittimen ja teltan jälkeen lopputavaroiden painoksi jää noin 7,1kg. Löytyisikö sieltä jotain helppoa kevennettävää? Ja tietysti mielessä kannattaa pitää se, että suurin kevennys ei tule vaihtamalla kevyempään vaan luopumalla.

  * Eli polvi pistää stopin, vaikka selässä olisikin pelkkää hyvää.

 5. Jouni, kyllä tottumuksesta(kin). Ensimmäisen savottani ostin omalla säästetyllä rahalla yli 30 vuotta sitten. On mulla kilon kevyempi rosna, mutta siihen ei voi heittää tavaroita sisään. Jos aikoo melkein kuukauden elää jonkun kantolaitteen kanssa, saisi se myös olla helppoa, ei vaan säätämistä.

 6. Voisi tietysti vielä keventää kantajasta. Semmoset 5-10 kiloa joutais pois, ei haittaisi! ::)

 7. Jälkimmäinen on hyvin totta. Kantajan keventäminen auttaa yhtälailla. Tietysi polvi/kantaja ei saa samanlaista treeniä arkiliikunnasta kun ympäri kroppaa ripoteltu 5-10kg ”reppu” katoaa, mutta ehkä sen voi korvata jotenkin…

  Itse huomasin viime viikolla erästä juoksemista sisältävässä kilpailussa, että voisi olla varaa luopua muutamasta kilosta… Ei sillä, että kokeilen kyllä samalla hävittää muutaman kilon rinkastakin.

 8. Saahan tätä listaa rääpiä

  http://www.asentopaikka.fi/Paistunturit/2009/plan/varusteet.html

  Tuosta muuttunut lähinnä makuualusta. Kaikkein helpoin on tietysti keventää järjestelmäkamerasta, mutta ei se siinä perusrepun painossa ollut muutenkaan 😉

  Trangian kahvipannu on turha, mutta tykkään keitellä siinä vedet ja käytän sitä enemmän kuin kattilaa.

  Toisesta setistä pitkiä kalsareita voisi periaatteessa luopua. En kuitenkaan luovu.

  Päiväreppua en tarvitse, se pois, samoin soppakauha. Niistä ei kuitenkaan paljoa kevennystä tule.

  Kännykän voisin vaihtaa kevyempää, toki.Gepsin takia on ollut viimeaikoina tuo, ei välttämätön.

  Makari on turhan järeä, mutta kevyempi kuin toinen pussini. En viitsi investoida nyt kesäpussiin, joskus sitten.

  Kaasua tulee aina otettua liikaa (varuiks). Tänä kesänä reissu on lyhyempi, pieni pullo riittää.

  Periaatteessa selviäisin louteella, koska itikoita tuskin vielä on. En kuitenkaan pidä ajatuksesta, että olis pelkkä loue mukana.

  Kaipa mie jotain tuolta vielä löydän, mikä voi jäädä pois. Toinen fleece on turha. Hanskoja ei tarvita, kynsikkäät on parhaat vaelluskäsineet.

  Sivuleikkurit on tottumuksesta mukana lähinnä kalastusvaellukselle tarkoittettuna koukun poistoon peukalon hangasta yms. Nyt ei ole virveliä, ei tarvita.

  Koiran tavaroita jonkin verran tulee mukaan, en vielä ole varma mitä. Jonkinlainen ruokakuppi ainakin. Pyyhkeentapainen?

  Yksin vaeltaessa ei yleensä tule polviongelmiakaan, koska kävelen omaa tahtia. Sitten porukassa aina tulee joskus mentyä voimien yli.

  Täytyy vaan malttaa lyhentää matkoja, niin pysyy paikat kunnossa.

 9. Seuraava palaute on hyvässä hengessä ja pohjautuu siihen järjettömään ajatukseen, että lähtisin itse vaeltamaan tuon listan pohjalta ja voisin muuttaa siitä joitain asioita. Näinhän ei tietenkään käy, vaan tuon varustelistan pohjalta pakkaa toinen vaeltaja, tyy, joka tekee omat reissunsa. Mutta kirjoitan ihan vain siinä naiivissa toivossa, että tästä olisi apua. Itsellänikin on ollut polviongelmia ja nuorena idealistina yksi kauheimpia ajatuksiani on se, että joutuisin rajoittamaan harrastuksiani oman fysiikan pettämisen/reistailun vuoksi.

  Oma keventelyni on vielä ihan vaiheessa. Tavoitteena olisi saada viikon reissulla kesäiseen Lappiin rinkan paino vesineen kaikkineen alle 15kg, joka ei vielä ole erityisen kevyt, mutta jotain kuitenkin. Vaikeinta keventämisessä on luopuminen ja epävarmuuden hyväksyminen. En koe, että minulla olisi tunnesiteitä varusteisiini, mutta epävarmuus kalvaa mieltä. Ja rahaa on rajallisesti.

  Listaan tekisin kuitenkin seuraavia muutoksia:
  – Leivänpäällisiä aika paljon, 140g/päivä neljälle tai vain kahdelle palalle näkkäriä, pärjäisikö vähemmällä? Energian määrää ei kuitenkaan kannata turhaan vähentää, vaan muuttaa ruuan laatua. Teetäkin on paljon, itse saan yhdestä teepussista litran hieman laimeaa juoma. 60pss/12vrk tekisi viisi litraa päivässä ja siis viisi teetaukoa…
  – Keitin kevyemmäksi. Ehkä Caldera Cone sinolivehje tai pulloon ruvuattava kaasutöhö? Molemmilla keittelyn pitäisi onnistua absidissa, mutta koira voi olla ongelmallinen samassa absidissa? Tällöin pitäisi keittää sisäteltassa (kaasu) tai olla tilava absidi tai kaksin kappalein niitä. Polttoaine tarkasti laskien, kaasun kanssa kyllä hankalaa.
  – Talouspaperi, muovilautanen ja soppakauha pois. Keittimeen yksi tai kaksi kattilaa, kahvipannu painaa kattilaa enemmän. Ehkä yksi kattila ja titaanimuki juomien lämmittämiseen jos samalla syö kattilasta? Kansi alumiinifoliovuoasta jos ei esim. paistele kalaa. Onko vesileili tarpeen?
  – 0,2l Strohit taitaa olla lasipulloja? Mieluummin 0,5l muovipullo vähän vajaana.
  – Sawtooth vaihtoon. Itselläni samainen projekti on ajankohtainen. Hyvä pussi, mutta 50% kevyemmällä pärjäisi ja myöhäissyksystä voi sitten tarvittaessa kantaa talvi-/tuplapussia.
  – Onko kännykän akku tiukilla 12vrk reissulla? Laturin ja paristoilla tilalle vara-akku tai jos pärjäisi yhdellä akulla?
  – Rinkka kevyempään. Tämä minun on helppo sanoa kun en koskaan ole tykästynyt Savottaan. Uskoisin, että ymmärrän kuitenkin kiintymyksen… Tilalle esim. Osprey Aether. Se on kuitenkin vielä ihan rehellinen rosna eikä kevytretkeilysäkki…
  – Päiväreppu pois, kuten itsekin totesit.
  – Vaatteet ja makuupussi samaan kuivasäkkiin, joskin painonsäästö pientä.
  – Toinen fleece ja toiset käsineet pois. Voisiko toiset pitkät kalsarit jättää pois tai toisen paidan korvata T-paidalla?
  – Sidetarpeita aika paljon. Tarvitaanko niin paljon? Jos käy pahasti, niin vaatteet muuttuvat äkkiä sidetarpeiksi… Sivuleikkurit pois jos ei ole kalavehkeitä mukana.
  – Kamera tai kalastusvälineet ovat osa harrastusta. Ne pitää ottaa mukaan jos siltä tuntuu. =)

  Ja villeimpänä ideana: Teltta kevyempään. Koska pidät mukanasi pitkää vaellussauvaa voisi esim. Golite Shangri-La 2 tai 3, MLD Duomid tai MSR Twin Sisters toimia. Kaksitolppaisiin lisäksi kevyt hiilikuitukeppi. Lisukkeeksi räkkäaikaan kevyt yhden hengen rankinen tyyliin MDL Solo Mid Inner tai Serenity Inner.

  Nämä ovat kuitenkin vain villejä ajatuksia ja on ilmiselvää, että korkeintaan osa niistä sopii sinun tyyliisi. Toivottavasti niistä kuitenkin on jotain iloa.

 10. Kantajan keventäminen on tietenkin hyvä keino vähentää rasitusta. Jos keventämiseen liittää vielä (ammatti-ihmisen ohjaamana) jalkalihasten voimaharjoittelun, niin helpotusta saattaisi löytyä.

  -2 kg pois repusta
  -5 kg pois miehestä
  -3 kg lisää voimaa jalkoihin
  ———————————
  10 kg kevennystä

  Itselläni oli joskus nuorempana hetkittäin vaivaavia selkäkipuja, vaikka liikuin runsaasti ja olin mielestäni hyväkuntoinen. Painoja nosteleva kaveri väitti, että ongelma poistuu voimaharjoittelulla -kaveri oli oikeassa.

 11. Thanks! Huomatukset otettu kiitollisena vastaan.

  Kännykän yksi akku riittää, jos ei käytä kepsiä, eikä bloggaa jne. Silloin kännykän voi myös vaihtaa kevyempään. Jättäisin sen vaikka kokonaan pois, mutta ihmiset odottaa nykyään viestejä. Mitenköhän ennenkin voitiin olla ilman kännyä?

  Rinkan vaihtaminen ei ole mahdolista, olen Savotta-uskovainen 🙂 ja fundamentalisteille järkisyyt ei paljoa paina. Ei vaineskaan, mutta en nyt ostele uusia. Sitten seuraavaksi se Osprey.

  Keventäisin RUUASTA? :0

  Ei, kuule sitten en mene ollenkaan. :)) , sitäpaitsi rasvainen meetvursti on hyvää tavaraa ja maistuu aina.

  0.2 litran Stoh on muovipullo, optimaalisin vaellusviina mitä Alkosta saa. Itse asiassa käytän niitä pulloja myös, jos saan jostain virontuliaisina vielä tujumpaa ainetta.

  Sinolia en enää repuun laita.

  Talouspaperin voisi jättää pois, ei taida kuitenkaan.

  Vesileili ei ole tarpeen, mutta mahdollistaa leiryitymisen kauaksi vedestä, teen niin aika usein. Saattaahan se painaa jopa 50g.

  Lautasta ei voi jättää pois ruuanlaittotapojeni vuoksi. On se joskus ollut poissa, mutta ei hyvä.

  Trangia ei vaihdu, on uusi. UL materiaalista tehtynä paina 820g pannun ja polttimen kanssa. Se pannu on turha, mutta leiriviihtyvyys kärsii. Njet. Trangia kansi on paistinpannu, ei foliolla kuulloteta sipuleita ja sieniä.

  Sawtooth on tosiaan liian lämmin, kesäpussi on listalla, mutta ei ole nyt budjettia.

  Toisen fleecen ja käsineet jo hylkäsin.

  Sidetarpeet? Sieltä joutaa jotain pois jos on tarkkana. Ei siellä kuitenkaan mitään painavaa ole. Puhallettava lasta on överi, mutta vain jos sitä ei tarvitse.. sekin on kevyt.

  Toisen pitkän kerraston pois jättäminen on kevätkesällä ongelmallista, koska saattaa ola hyvin kylmä, ensin sataa ja sitten pakastaa jne. Mahdollinen kuitenkin, mutta koska olen vähän hitaansorttinen, ei minulle aina onnistu liikkumalla lämpimänä pysyminen.

  Jos vaihdan majoitteen, lähden matkaan Vihen louteella (950g nallosta lainattujen kiilojen kanssa).

  Pääasia minulle on se, että leiriviihtyvyys ei saa kärsiä, muuten menee kokonaan vaeltamisen syy ja motivaatio.

  Kameravehkeet päivitin vain ja ainoastaan vaelluksia varten, en olisi muuten järkkäriä ostanut. Ilman lähteminen ei ainakaan toistaiseksi ole mahdollista. Lisseissä vois keventää, mutta siinä on se ongelma, että jos tuleekin se karhu vastaan, eikä sitten ole pitkää putkea 🙁

  Jätän superlaajakulman pois, siitä kevenee 600g laakista. Sillä tulee kuvattua luonnossa aika vähän, on enemmän kaupunkilinssi.

  Kiitos, tämä herättää ajatuksia.

 12. Noin se menee. Täytyy olla valmis muuttumaan.

  Pakkasin kokeeksi kaiken Savottaan, osan ruuistakin ja arvioin suunilleen paljonko loput ruuat vievät tilaa.

  Nyt tilanne on se, että SAVOTTA ON LIIAN ISO RINKKA viikon reissulle.

  Neoair on tehnyt ison eron tilavuuteen edelliseen alustaan verrattuna.

 13. Aiheesta lisää: Asentopaikan päiväkirja » Blog Archive » Kevennystuskaa, osa 2.

 14. Aiheesta lisää: Asentopaikan päiväkirja » Blog Archive » Kevennystuskaa, osa 3. – Kauhun paikka

 15. Jos et onnistu pudottamaan omasta painostasi viittä kiloa, niin sittenhän voisi olla vaihtoehtona, että jätät mukaan otettavasta ruoasta noin viisi kiloa pois. Otat tarvittavan energian omasta kropastasi, jonka olet jo mukana kantanut. Nerokasta vai mitä!

 16. Tästä voi tulla hyvin mielenkiintoinen projekti seurattavaksi. Oli syy keventää mikä tahansa, monet taitavat taistella samojen asioiden kanssa: tottumus, kiintymys, epävarmuus…

  Ruuasta… Erään kerran pitkää päivää kävellessä kaveri mutusteli ruisleipää mennessään ja tapaus puettiin sanoiksi seuraavasti: ”Mieti, olet kolmatta kymmentä kilometriä liikuttanut tuota leipää eteenpäin ja kohta se leipä alkaa liikuttaa sinua.” Tarinan opetus: Ruokaakin on hyvä olla matkassa, että matka jatkuu. 😉

 17. Korpijaakko on tavallaan vastuussa tästä, koska ehdotti Aetheria, jota googlatessa löysin tarjouksen. Ilman sitä olisin unohtanut koko jutun toistaiseksi. 😀

  Aionkin toteuttaa Korpijaakon ehdotuksia. Ne ovat kaikki asiallisia.

 18. Enhän minä voinut tietää, että siitä on joku tarjous…

  Keventämisen vauhti on sellainen, että heikompaa hirvittää. Jos tuota tahtia jatkat, saattaa olla ettei tossu tapaa lainkaan tunturin rinnettä kun on rinkka selässä. 😉

  Ja mitään vastuita seurauksista en tietenkään ota, enkä liiemmin kaipaa kehujakaan. Pääasia jos matka voi jatkua itselle tyydyttävällä tavalla.

 19. No, jos ei nyt kehuja, niin tunnustus ainakin.

  Suljen tämän artikkelin keskustelun ettei jäädä vanhan jutun vangiksi. Laitetaan jatkoa tuonne ajankohtaisempiin postauksiin.

 20. Aiheesta lisää: Makuulla | Asentopaikan päiväkirja

 21. Aiheesta lisää: Repunkevennys – Remaster 2016 | Asentopaikan päiväkirja