Kevennystuskaa – finaali

Ospreys Aether on koepakattu ja olen vakuuttunut, että saan siihen sopimaan viikon reissun tavarat niin itselleni kuin koirallekin. Se ei kuitenkaan tapahdu ilman huomattavaa tuskaa, mutta näyttäisi olevan mahdollista.

Opettelemista tällaisen rinkan pakkaamisessa vielä on, rensseleitä on perhanasti ja suurimman osan tarkoitus on puhdas arvoitus. On kai nöyrryttävä ja luettava käyttöohje. Onhan tässä viikko aikaa.

Olen jättänyt ulkopuolelle vain ylityskengät. Se on reilu peli, koska ulkopuolella ne olivat Savotassakin. Kaiken muun on mentävä reppuun sisälle tai sitten sivutaskuihin.

Aether on Savottaan tottuneelle aneeminen ensituttavuus, mutta tuntuu kuitenkin hyvältä selässä, mikä lienee pääasia. Materiaalit ja venyvät ulkotaskut eivät vakuuta luotettavuudellaan. Savottalaisen onkin sisäistettävä uusi filosofia, jossa tavaroiden tunkeminen rimpuloihin sivutaskuihin on hyväksyttävä.

Uskon, että kannan tällä rinkalla reissun kepoisesti. Siitä, miten kestävä hankinta tämä on en sano mitään. Aika näyttää, onko Osprey Aetherista oikeille vaelluksille vai onko se kevytmiesten pilipalireppu, jonka elämä paljakassa päättyy olkahihnan katkeamiseen, pohjan pettämiseen tai pakkaajansa aivoveritulpaan.

Kommentit

Kevennystuskaa – finaali — 11 kommenttia

 1. Ospreyn rinkat ovat tunnettuja ”teknisyydestään”, mutta eiköhän sen omainaisuuden kanssa pysty elämään.

  Jos ei lastaa kuormaa enempää, kuin valmistaja suosittelee, niin tuskin pohja pois putoaa. Onhan Ospreyn maine myös hyvä.

  Itselläni siirtyminen 906:sta pienempiin rinkkoihin oli hankalahko ja alussa pakkaaminen oli työlästä -tavaraa kun oli kuitenkin hieman liikaa. Eniten vaikeuksia oli trangian (27) tunkemisessa.

 2. Trangia on ilmeisen väärä keitin tällä filosofialla liikuttaessa. Se on kuitenkin hyvä vähän vaativampaankin ruuanlaittoon.

  Tämä ideahan on, että lasti on kevyt. Jos tarvitsen joskus 20-30 kilon kuorman, palaan Savottaan.

  Tällä mennään. Retken jälkeen olen viisaampi.

 3. Omat kokemukseni Aetherista ovat rajalliset, muutama viikko ja joitain viikonloppuja, mutta kaikki on vielä ehjänä ja toimii loistavasti. Veikkaisin aivoveritulppaa tai suonen napsahtamista pakatessa jos tuntuu vaikealta. Joskus on tuntunut vaikealta itsellänikin ja silloin ei ollut kyseessä kuin yönyli reissu… helmikuun pakkasessa valtavan kiipeilykamaläjän kanssa. 😉

  Ospreyn kantolaitteet tosiaan ovat teknisiä ja remmejä on vaikka millä mitalla. Käyttöä niille on jos haluaa tavaraa tai erikoistavaraa (jäähakut, jne.) rinkan ulkopuolelle tai haluaa kutistaa rinkan päivärepun kokoiseksi. Rohkea voisi halutessaan leikata ylimääräisiä poiskin, mutta eivät ne ole itseäni haitanneet.

  Täytyy todeta, että muutoksen vauhti yllätti. Toivotaan, että virhearvioita ei tullut matkalla.

  Sadesuojasta sen verran, että itse käytin Aetherissa Savotan sadesuojaa, mutta rinkan ulkopuolella on iso makuualustarulla. Sekin mahtuu sadesuojan alle.

  Punnitus henkilövaa’alla: mies+rinkka – mies = rinkka. Suuntaa antava tieto, vaikkei ihan tarkka.

 4. Harkitsin hihnojen leikkaamista. En kuitenkaan tee sitä, koska ehkä opin käyttämään niitä oikein jossain vaiheessa.

  Mistä saa 30kg:aan yltävän kalavaa’an tai vastaavan?

  Henkilövaa’an tarkkuus on mitä sattuu. Vanhanajan puntari olisi poikaa! Henklilövaakaakaan ei muuten ole..

  Päätin ottaa sadesuojan, koska silloin voin laittaa Fjällrävenin takin suojan alle sateella. Niin se oli mulla Savotassakin, semmosessa koukussa. Poudalla samassa koukussa roikkuu sadetakki.

 5. Pahinta mitä voi sattua liiallisen keventämisen seurauksena, siis kokeneelle vaeltajalle, on hetkittäinen epämukavuus.

  Otteet ovat olleet melko reippaita, mutta onko muita vaihtoehtoja?

 6. En oikeastaan tunne jättäneeni pois mitään, mitä kaipaisin. Ainoa epävarmuus koskee kantolaitetta itseään, miten sen kanssa päivittäinen elämä sujuu.

  Sen saan selville tuotapikaa.

 7. Pakkasin rinkan toiseen kertaan huolellisemmin. Siirsin alaosastoon (”makuupussiosasto”) teltan, makuualustan, työkalut ja ensiavun. Vieläkin tiukempaan saa menemään jos tarpeen.

  Nyt yläosastossa näyttää olevan ruhtinaallisesti tilaa jäljellä sapuskoille.

 8. Omasta mielestäni Aether on helppo pakata, toisaalta en olekaan koskaan pitänyt putkirinkoista. Pakatessa pitää tietysti vähän katsoa, että tavarat asettuvat, mutta säkkiosa on mukavasti V-mallinen (tai ainakin tuntuu siltä), jolloin tavaran survominen on helppoa. Trangia (talvella bensakeittimen kotina jos ei ole ahkiota) on hankalin pakattava kappale, mutta menee sekin.

 9. Aiheesta lisää: Kesäkevennys – varaslähtö | Asentopaikan päiväkirja