Vaelluksen suursäätila

Näin vaelluksen alla huomio kääntyy väkisinkin valitsevaan säätilaan. Vaikka sääennusteet eivät vaikutakaan suunnitelmiin sitä eikä tätä, tulee Ilmatieteen laitoksen sivuja silmäiltyä tässä vaiheessa ”sillä silmällä”. Miltähän tänään Utsjoen sää näyttää?

http://www.fmi.fi/saa/paikalli.html?place=Utsjoki

Jokainen Lapissa vaeltanut tietää kuitenkin, että vain harvoin sääennusteet ovat luotettavia. Varsinkin Ylä-Lapissa jäämeren läheisyys tekee säästä kesäisin erittäin vaihtelevan ja vain poikkeusoloissa voidaan tunturisäästä sanoa paljoa hyödyllistä päivää-paria pidemmällä aikavälillä.

Entä sitten pitkät sääennusteet, joita esimerkiksi Accuweather tekee koko maailmaan ja joita joskus kuulee vaellusta suunnittelevienkin lukevan. Valitettavasti on näytettävissä, että pitkien sääennusteiden oikeaan osuvuus ei juuri poikkea sattumasta. Ne ovat siis horoskooppeihin verrattavaa huuhaata, ainakin näin vaeltajan näkökulmasta.

Suomen ennusteiden kannalta voisi myös esittää mielenkiintoisen kysymyksen. Jos ilmatieteen laitos ei laske ennusteita viittä päivää kauemmas, miten muualla maailmassa pystytään laskemaan Suomen ennusteet tarkemmin? Ennusteiden tarkkuus riippuu ainakin käytettävissä olevasta havaintodatasta, ennustejakson pituudesta sekä käytetystä laskentakapasiteetista. Luonnollisesti tulos riippuu myös käytetystä algoritmista, mutta miten Accuweatherilla olisi käyttää Suomen sään laskemiseen enemmän kapasiteettia kuin Ilmatieteen laitoksella? Vaikka kapasiteettia olisikin, se ei auta kun mallinnettavana on kaoottinen ilmakehä. Yli viikon ennusteita ei tästä syystä yleensä anneta. Miksi Accuweather sitten antaa niitä?

Olisiko oikea vastaus se, että toisin kuin Ilmatieteen laitos, Accuweather ei juurikaan välitä pitkän aikavälin ennusteensa laadusta.

Miksi ihmiset uskovat näihin ennusteisiin tai ainakin lukevat niitä? Niinkuin kaikissa muissakin uskomuksissa, oleellista on, että ihmiset uskovat mitä he haluavat. He jopa kokevat ennusteet hyödyllisiksi riippumatta siitä olivatko ne oikein vai eivät. Luetaanhan horoskooppejakin.

Ei pitkän ajan sääenneusteiden tekeminen toki aivan turhaa ole, mallit kehittyvät, mutta tällä hetkellä niiden tehdään suurelle yleisölle vain, koska niille on kysyntää, ei siksi että ne toimisivat.

Satoi tai paistoi, Lappiin on lähdettävä. Accuweatherin mukaan vaelluksen suursäätila näyttäisi olevan keväinen.

Miten säätä ennustetaan:
http://web.archive.org/web/20070202013418/http://www.maol.fi/frames/dimensio/D302kansio/Mette.pdf – Meteorologi Mette Mannosen yleistajuinen artikkeli, Dimensio 3/2002 (PDF)


Kommentit

Vaelluksen suursäätila — 2 kommenttia

  1. Vaelluksellahan paistaa aina, satoi tai paistoi 🙂
    Toivottelen mukavaa ensivaellusta Varren kanssa.
    Nautiskelkaa ja tutkikaa kaikki mättäiden juuret… Varre luiden toivossa ja isäntä kameran kanssa.

  2. Olisihan se mukava, jos paistaa aurinko oikeasti eikä vain vaeltajan mielessä.

    Koiran kanssa vaellus jännittää vähän. Olen varma, että koiraa ei jännitä.

Vastaa