Nuotion kaipuu

Ennen oli nuotio ja savun haju. Se oli retken sielu. Jotain on tälle sielulle tapahtunut, koska tulia ei tule juuri tehtyä. Syy on tietenkin se, että liikun enimmäkseen paikoissa, joissa polttopuuta on erittäin vähän ja sitä vähää ei viitsi pelkän tunnelman takia polttaa.

Kaipaan kuitenkin savun hajua ja nuotion kanssa räpläämistä. Onko risukeitin ratkaisu?

Hankin viimein (kalliin) Künzi-eräkeittimen. Mukavan näköinen vekotin. Viikonlopuna testaan, miten se toimii nuotion korvikkeena. Lisäksi mietityttää, lämmittäisikö risukeitin esimerkiksi louteen kanssa käytettäessä?

Künzi ei ole aivan grammarin toiveuni ja paljon painavampi (noin puoli kiloa), kuin esimerkiksi superkevyt Bush Buddy, mutta periaatteessa mitään polttoainetta ei kuitenkaan tarvitse kantaa mukana.

Pitäisikö ottaa pitemmälle reissulle varalle kaasupoltin ja vähän kaasua? Jos on kovin sateista voi risukeitin olla haastava ratkaisu, koska ainakaan teltan absidissa sitä ei uskalla polttaa. Kevennyksen kannalta homma on ongelmallinen, koska keittiön kokonaispaino verrattuna 27-sarjan Trangiaan kasvaa. Koko Trangiaa ei ehkä tarvitsi ottaa mukaan, vaan polttimen voi asentaa Künziin seuraavasti.

Minulla ei ole mitään käsitysta miten tämä toimii käytännössä. Täytyy vain kokeilla.


Kommentit

Nuotion kaipuu — 12 kommenttia

 1. En lähtisi enkä lähtenyt ilman kaasun turvaa avotunturiin ainakaan pidemmälle retkelle vaan otin ja ottaisin sen risukeittimen lisäksi. Olen kyllä aika ruokariippuvainen. Jos sataa päiviä on kaikki ihan märkää ja sitten on haasteellista tehdä tulia. Paisilla meillä oli vielä telttakin ja se tulella keittely ei onnistu meidän MSRssa. Tosin kaasua on mukana ihan se pikkuruisin pullo ja sitten se pieni poltin joka tulee pullon päälle. Saan sen risukeittimen sisälle, joten se polttimen kaatuiluongelma on ohi. Vaikka mulla on vanha paistinpannu risukeittimen alle, niin märkäkin aluskasvillisuus syttyy jos ei ole alla kiviä tai pari isompaa oksaa.

 2. Miekin ajattellin, että pikkupikkupullo kaasua riittää. Pitää testata vielä, että tuo Künziin istutettu poltin toimii riittävän käytännöllisesti. Ei oo kiva jos ei saa keiteltyä sateen takia. Louteen kanssa tosin varmaan ainakin pikkusateella voi risukeitintäkin käyttää.

  Elokuussa on lähdössä 3 hengen porukka Muotkalle. Arvelin, että otetaan 3 hengen teltta ja loue. Nukun itse louteessa jos ei oo ihan alytön myrsky. Samalla loue toimii keittokatoksena.

  Tai mistä mie vielä tiijän, pitää miettiä. Lähden huomenna joka tapauksessa testailemaan sitä risukeitintä viikonlopuksi.

 3. Minulla oli viime lokakuussa Pöyrisjärvellä Künzi. Seutuhan on avotunturia ja lisäksi yhtenä päivänä oli lumimyrsky. Pärjäsimme mainiosti pelkällä Künzillä. Jos sitä ei saa pelaamaan, niin voi sitten olla syömättä.

 4. En epäile lainkaan, etteikö pelkällä Künzilla selviä. Kun reissut aloitin, ei keittimiä kannettu mukana ollenkaan.

  Kyse on lähinnä erikoistilanteiden mukavuudenhalusta. Testataan ja katsotaan mitä tullee.

 5. ”Jos sitä ei saa pelaamaan, niin voi sitten olla syömättä.”
  Haa 😀 Juu ei! Haluan elämäni olevan mukavaa!

 6. Mukavaa, mutta raskasta, johonkin on vedettävä raja. Olisihan se kivaa keitellä kaasulla teltassa, mutta taidan ottaa mieluummin tarpin ja keitellä sen suojassa risukeittimellä. Onko se sitten kevyempää? En ole punninnut, mutta kun nykyinen telttakin on niin ahdas keittelyyn. On minulla varaa olla muutama päivä syömättäkin…

 7. Kyllä se on kuulkaapas sittenkin niin, että on se kaasu kaatosateeella SE JUTTU (tarppi tai ei).

  Niin mukavia kuin ne risukeittimet ovatkin.

 8. Ihan vain siksi, että on kiva räplätä retkivarusteita punnitsin risukeittimen suojapussin ja ex-paistinpannun kanssa, joka tulee keittimen alle = 274 gr. Sitten tulee keittiöön vieä kaasupoltin 98 gr, trangian otin 48 gr, foliokansi 5 gr, vajaa pikkuinen kaasupullo 125 gr eli yhteensä 550 gr. (On tämä hupaisaa tämä punnitseminen, muta siitä tulee jotenkin pätevä olo 😀 )

 9. Toisaalta se on tehty sellaisesta teräksestä, että se kestää. Jos se olisi tehty ohuemmasta materiaalista, niin se ei todennäköisesti kestäisi. Epäilenkin omien risukeittimien kestävyyttä, materiaalista sekä materiaalin ohuudesta johtuen.

 10. Raportoin heti kun omani hajoaa 🙂
  Helppohan minun on kun mies hankkii materiaalit ja tekee, kun sille sanoo mitä ja miten, tai tekee omia parannuksiaan. Ja silloin aina hetken annan anteeksi, että talo on täynnä kaikenlaisia vimpaimia.

Vastaa