Onko vaatteissasi ”ominaisuuksia”?

Minä kun en ole mikään vaateasiantutija, niin olen aina ihmetellyt, että mikä se on se ”tekninen” vaate. Mieleen tulevat väkisinkin ladattavat villasukat, seitsemän peninkulman saappaat ja propellipipo. Vai mitähä?

Ettei vain varustevalmistajat olisi tässä nimittelyasiassa liikkeellä pahat mielessä? Onko käyttöön sumeilematta vain kaapattu termi ”tekninen” ja annettu sille uusi nimitys. Keinokuituinen t-paita on ilman muuta tekninen. Hanskat ovat teknisiä, jos ne on valmistettu muovista. Markinamiehen mielenliikahdus ja lakkanailonpuserosta, jonka vuoriin on ommeltu prisman muovipussi,  tulee kaupan hyllyllä Gore-Mex(TM), jota kaikki osaavat kysyä. Jos vaatteessani on ongelma, soitanko tekniseen tukeen? Mistä oikein on kysymys?

tech_support_cat

Sivistyssanakirja kertoo sanan merkityksen suomenkielessä.

Tekninen: Tekniikkaan ja sen hyödyntämiseen, opetukseen tai dokumentointiin liittyvä.

Myös purkkihernekeiton valmistamiseen on hyödynnetty tekniikkaa, mutta kukaan ei ole vielä sanonut lopputuotetta ”tekniseksi”.  Hetkinen! Onhan meillä funktionaaliset elintarvikkeet ja superruoka!

Tietenkin Gore-Mex(TM) omaa hämmästyttäviä ominaisuuksia, joten se on tältä osin miellettävissä tekniseksi. Prosessit, joihin mainostaja vetoaa, ovat kuitenkin enemmän fysiikkaa kuin tekniikka, joten miksi vaate ei ole nimeltään ”fysikaalinen”.

Kieli muuttuu, mutta nykyään kieli muuttuu nopeasti suuntaan, joka ei edistä kielen alkuperäistä tarkoitusta, joka on kommunikaatio. Nykyään kuka tahansa voi sanoa mitä asiaa miksi tahansa. Asioiden uudelleennimittelyhän on muotia markkinamiesten lisäksi myös new age hörhöjen, homeopaattien, astrologien, scientologien, intelligent desing ”tieteilijöiden” ja muun kaatopaikkafilosofista hömppää harrastavan väen keskuudessa.

Ja vaeltajien. Teknisten varusteiden uskonto on vaellusväen oma huuhaapossukerho.

Älkää ymmärtäkö minua väärin. Uskon ja tiedän, että kaikki luonnonmateriaalit ovat korvattavissa paremmilla keinotekoisilla ja näin tullaan ajan myötä tekemään. Mutta en siltikään halua vaatteisiini teknisiä ”ominaisuuksia”.


Kommentit

Onko vaatteissasi ”ominaisuuksia”? — 3 kommenttia

  1. Ja siitä vasitenkin minä aina mieleni pahoitan, kun ne mainostajajuipit eivät tiedä, että jokin termi on jo olemassa. Aina vaan vääntävät uuden finlenskankielisen version vaikka vilttitossuista.

  2. Ja niin minä taas mieleni pahoitin, kun myyjä sanoi, että takki hengittää sateella. Ei saisi ihmistä narrata.

  3. Aiheesta lisää: Happi loppuu.. | Asentopaikan päiväkirja

Vastaa