Kansallispuistojen palvelut maksullisiksi

Metsähallituksen eläkkeelle jäänyt puistomestari Kari Kyrö ehdottaa kansallispuistojen palveluja maksullisiksi.

http://yle.fi/alueet/lappi/2010/09/kansallispuistoihin_maksullinen_retkeilykortti_2007038.html?origin=rss

Tämä ehdotus tarkoittaisi sitä, että jokaisen kansallispuistojen tulipaikkoja tai tupia käyttävän tulisi suorittaa 20 euron retkeilymaksu.

Loistavaa, juuri näin se pitääkin olla. En ole koskaan ymmärtänyt, miten voi olla mahdollista, että tupien kaasu ja klapit ovat ilmaiseksi kaikkien käytettävissä. 20 euron maksu vuodessa ei ole retkeilijälle tuntuva, mutta lisäisi Metsähallituksen tuloja niin, että suunnitellut Luontopalveluiden supistukset eivät olisi tarpeellisia.

Maksun voisi ehkä porrastaa käytettyjen palvelujen mukaan. Tulipaikkojen ja laavujen käytöstä 20 euroa ja tupien käytöstä 50 euroa vuodessa. Miten tahansa, mutta ehdotus on juuri sitä, mitä on jo vuosia kaivattu. Kaikki eivät ole samaan mietlä. Ehkä oma asenteeni johtuu siitä, että olen varsin tuore autiotupien käyttäjä, sillä retkeilin 25 vuotta käymättä yhdessäkään tuovassa, mutta silti: en ole koskaan ymmärtänyt miten kaukaisinpaankin autiotupaan on tuotu minulle kaasut ja polttopuut vapaasti käytettäviksi. Suoraan sanoen olen käyttänyt niitä harvoin, säästeliäästi ja vähän häpeillen.


Ruktajärven autiotupa

Minä toivotan tämän ehdotuksen tervetulleksi ja toivon, että joku todella lähtee ajamaan sitä eteenpäin.


Kommentit

Kansallispuistojen palvelut maksullisiksi — 7 kommenttia

 1. Minunkin mielestäni ehdotus on oikein suuntainen. Luonnon virkistyskäytön pitää olla kaikille maksutonta, mutta valtion keskeisiin palveluihin ei kuulu ilmaisen majoituksen ja tukitoimintojen järjestäminen.

  Tuollainen vuosimaksu ja ”retkeilykortti” ovat vaan vaikeita valvoa. Joko pitäisi luottaa retkeilijöiden rehellisyyteen tai sitten pitäisi olla henkilöstöä kiertämässä tuvilla ja tulipaikoilla tarkastamassa lupia ja määräämässä rikemaksuja rikkureille. Se taas vaatisi resursseja, joita ei ole muutenkaan liikaa.

  En tiedä olisiko autiotupien muuttaminen varaustuvaksi kohtuullinen ratkaisu? Lukot oveen ja avain maksua vastaan. Tietysti silloin pitäisi olla jonkinlainen yöpymistakuu eli rahat takaisin jos tupa olisikin täynnä. Entä sitten tulipaikkojen puiden kanssa? Liiterit lukkoon?

  Ja ehkä suurten keskusten välittömässä läheisyydessä voisi jotkut tulipaikat ja laavut jättää ilmaiseen käyttöön, sillä ne ovat lähinnä alueella paljon rahaa (ja verotuloja) tuovuen turistien käytössä, jotka saattavat käydä tulipaikalla vain kerran makkaran paistossa. Heille 20 euron vuosilupa tulisi kalliiksi…

  Mutta pienistä ongelmista huolimatta ajatus on mielestäni hyvä.

 2. Kalastuslupiakaan ei juuri kysellä, silti niitä maksetaan. En usko, että erityistä valvontaa tarvitaan. Tupien lukitseminen on ongelmalista. Jos joku jää sitten sen takia ulos hätätilanteessa.

  Ei ole realistista olettaa, että nykymeno voisi jatkua, jotain on tehtävä. Autiotuvat eivät ole enää siinä alkuperäisessä käytössä, johon se kulttuuri alunperin syntyi.

 3. Kannatan.
  Ja olen yöpynyt niin monilla yksityisten tai yhteisöjen ylläpitämillä kämpillä ja kammeilla ja joka kerta kaivannut jotain tilinumeroa mihin olisin voinut laittaa maksun yöpymisestä. Varsinkin talvella jos ja kun on joutunut käyttämään pottopuita ja jos ei ole vielä ollut maapuuta mitä tehdä tilalle. Ja kun joskus harvoin on ollut mahdollisuus maksaa olen sen mielihyvin tehnyt.

 4. Päivän Inarilaisen pääkirjoittaja sanoo sen minkä olisin halunnut sanoa, palveluista maksaminen on järkevää. Luonto ei ole palvelu, valmiit polttopuut ja kaasu ovat.

 5. Nykyisin kaikesta saa maksaa, pitäisikö vielä retkeilystäkin maksaa, no way!

  Lainaus suoraan metsähallitukselta:

  ”Maksuttomia palveluja ovat mm. autiotuvat, tulipaikat, retkeilyreitit ja luontokeskuksissa tarjottava asiakaspalvelu. Toiminnan rahoituksen turvaa Suomen valtio.” <—- HUOM!

  "Liiketaloudellista toimintaa ovat vuokrakämpät, opastetut luontomatkat sekä myytävät tai vuokrattavat lomatontit. Rahoitus liiketoimintaan tulee täysimääräisesti asiakasrahoitteisena."

  …eli hän, joka retkeilystä haluaa maksaa niin käyttäköön sitten erillisiä vuokrakämppiä yms.

  Luonto ei ole palvelu, se on jokaisen kansalaisen perus oikeus, ilman erillistä MAKSUA!

 6. Aiheesta lisää: Ristiriitainen suhteeni autiotupiin | Asentopaikan päiväkirja

Vastaa