Oikeusministeriö pohtii

Helsingin sanomien verkkoliitteen mukaan oikeusministeriö selvittää, pitäisikö Internetin keskustelupalstojen ylläpitäjien rikosoikeudellista vastuuta lisätä merkittävästi.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Oikeusministeri%C3%B6+pohtii+laittomien+verkkoviestien+suitsimista/1135260582066

Sananvapaudesta on jälleen syytä olla huolissaan. Jos tällainen laki toteutuisi, joutusi moni palstanpitäjä vakavasti miettimään fooruminsa sulkemista. Kukapa ottaisi rikosoikeudellisen  vastuun toisten kirjoituksista, kun Suomessa on vielä niinkin taantumuksellisia lakeja kuin rikoslain 17 luvun 10 §:n määrittämä ”uskonrauhan rikkominen”, vain yhden mainitakseni.

On naivia uskoa, että rasismi ja viha katoavat maailmasta sillä, että sananvapautta rajoitetaan lailla. Epätoivotut asenteet häviävät yksinkertaisesti sillä, että ne lakaistaan maton alle? Jos niistä ei yleisesti tiedetä, niitä ei ole olemassa? Pois silmistä, pois mielestä?

On varmasti olemassa tapauksia, joissa keskustelupalsta voi selvästi rikkoa lakia. Olisi kuitenkin järjetöntä asettaa palstan ylläpitäjä lähtökohtaisesti vastuuseen yksittäisen kirjoittajan tai kirjoittajaryhmän viesteistä.

Oikeusministeri Tuija Brax vetää esiin jopa natsikortin. Tämä edustaa jo verrattain alkeellista ajattelua. Ehkä oikeusministeriössä on syytä vakavasti pohtia, onko juuri sananvapaus se, joka on johtanut historiassa hirmutekoihin.

Monet keskustelupalstat ovat uuden ajan äänitorvi, avoinna jokaiselle. Niistä kirjoituksista ovat pääasiassa aina vastuussa vain kirjoittajat itse. Ylläpitäjien rikosoikeudellisen vastuun lisääminen johtaisi käytännössä monien asiallisten palstojen lopulliseen sulkemiseen. Rasistiset ja vihapalstat jatkaisivat toimintaansa laista huolimatta.

Tallaisen lain toteutumisen jälkeen asiallisia palstoja ylläpitävät enää ne, joilla on varaa varmistaa palstan jatkuva moderointi. Tallaisia tahoja ovat lähinnä mediayhtiöt. Harrastajien pitämät palstat kuolevat tai muuttuvat suljetuiksi yhteisöiksi.Ehkä tämä olisi tarkoituskin?

Keskustelupalstojen ylläpitäjien rikosoikeudellista vastuuta lisäävä laki olisi toteutuessaan taantumuksen puukonisku sananvapauden ja uuden demokratian selkään.


Kommentit

Oikeusministeriö pohtii — 2 kommenttia

  1. Äkkipäätä tuntuu älyttömältä jos tuollainen laki saatettaisiin voimaan. Siinä yritetään lainsäädännön voimalla saada nimetyksi syylliseksi joku onneton palstan ylläpitäjä, kun aivokääpiöt melskaavat nimimerkin suojissa.
    Syyllinen laitettaisiin vankilaan tai korvausvastuuseen ja päättäjät voisivat sanoa, että juu kyllä on laki olemassa, mutta eipä ole palstanpitäjä noudattanut lakia. ME ollaan tehty kaikkemme ja laki on laadittu.
    Minulla on sellainen kuva näistä ”tavisten” keskustelupalstoista, että joukkokuri toimii.
    Mutta onneksi se on vasta selvitys. Täytyy seurata tilannetta.

  2. Aiheesta lisää: Isoveli-palkinnot jaettu | Kauaskatsoja

Vastaa