Lumiankkurit

Sattumalta netin keskustelupalstalla tuli esille asia, jota juuri eilen pohdin, nimittäin lumiankkurit. Teltan kiinnittämiseen ei talvella voi käyttää tavallisia telttavaarnoja, koska maa on joko jäässä tai sitten lumi on liian pehmeää. Siksi tavallisesti telttavaarna korvataan talvitelttailussa suurilla rautanauloilla ja lumiankkureilla. Tavallinen rautanaula on painava, mutta luotettava talvikäytössä ja painuu jäiseenkin maahan kirveen hamaran iskusta helposti.

Entä lumiankkurit? Siihen käy mikä tahansa puukeppi tai riittävän iso esine, joka haudataan lumeen ja tampataan tiukkaan. Käytin itse viime talvena vanhoja CD/DVD-rom levyjä, joilla ei enää ole käyttöä. Huomasin, että osa levyistä kesti. lähinnä kaupalliset DVD levyt, ja osa murentui pakkasessa, varsinkin CD-R-levyt. Ratkaisu on toimiva, mutta kannattaa testata mikä levy kestää varmasti pakkasta, ettei turhaan roskaa luontoa.

Toinen ongelma lumiankkureiden kanssa oli telttanarujen kiristys. Telttanaru on helppo pujottaa läpi DVD:n reiästä ja pyöräyttää takaa ympäri, jolloin se lumeen haudattuna pysyy kiinni takuuvarmasti. Ongelmaksi kuitenkin jää, että tällöin lumeen haudattua telttanarua ei pysty kiristämään.

Paras on lisätä mukaan lumiankkureille erilliset, tarpeeksi pitkät narut, joihin on kiinnitetty haka tai koukku, jolloin koukkuun kiinnitettyä teltan narua voi kiristää normaalisti.

Kuvassa lumiankkurin prototyyppi. Narun on syytä olla pitempi.

DVD-levyjen käyttämisen syynä on lähinnä se, että niitä sattuu olemaan käsillä saasteeksi asti. Mikä tahansa, joka kestää ja pysyy varmasti lumen sisällä, kelpaa samanlaiseen viritykseen. Etuna niissä on se, että ne ovat kevyitä ja vievät hyvin vähän tilaa ahkiossa.


Kommentit

Lumiankkurit — 3 kommenttia

  1. Rautanauloja olen suosinut, mutta niitä on välillä tosi hankala saada irti maasta. Osa irtoaa helposti kun niitä hamaralla hakkaa, osa ei sit kovan pakkasyön jälkeen liikahda mihinkään.

  2. Aiheesta lisää: Lumiankkurit versio 2.0 | Asentopaikan päiväkirja

Vastaa