Elektronisten välppien lataus vaelluksella

Kuten moni muukin, olen jäänyt ikuisiksi ajoiksi erilaisten elektronisten välppien orjaksi. Ennen vanhaan vaellus oli ehdottomasti lepoa näistä laitteista, mutta itse olen jo antanut periksi: ainakin tekstareita pitää pystyä lähettämään. Enää ei auta valehdella, että menen paikkaan josta känny ei kuulu: sellaisia paikkoja on Suomen Lapissa enää todella vähän. Esimerkiksi koko Paistunturien seutu on käytännössä mobiiliverkon kattama ja mistä tahansa saa yhteyden, kun kiipeää vähän korkeammalle.

Parin viikon reissulle virtaa riittää modernissa älypuhelimessa huonosti, jos aikoo lähetellä valokuvia, käyttää GPS:ää ja blogatakin vielä reissun päältä. Omassa HTC Desire Z puhelimessani on virrankulutus sitä luokkaa, että olen ostanut kolme akkua, jotka otan täyteen ladattuna reissuun. Sen lisäksi mukana on hätälaturi, joka toimii kahdella AA- paristolla. Lithiumparistot ovat ehdottomasti parhaita, koska kaikki laitteet eivät suostu latautumaan alkaliparistoilla niiden jänniteen laskiessa liian alas pariston kuormittuessa. Lithiumparistot toimivat myös kovassa pakkasessa, toisin kuin alkalit.

Hätälaturilla saan ladattua minkä tahansa USB-liitäntäisen laitteen. Olen laittanut laturiin mini-USB johdon, johon voin liittää micro-USB adapterin. Näin saan ladattua sekä kännykän (micro-USB), että radion/MP3 soittimen (Sandisk Sansa Clip, mini-USB).

Nokkela lukija huomaa, että Sansa Clip olisi tarpeeton: kännykässä on jo radio. Tosiasiassa kännykän radio vie kuitenkin kohtuuttomasti virtaa Sansa Clippiin verrattuna.

Radion kuuntelu vaelluksella jakaa mielipiteitä. Itse olen päätynyt siihen, että pitkällä reissulla on hyvä olla jotain sadepäivän viihdykettä mukana. Kevään hiihtovaelluksella radio tosin jäi kokonaan käyttämättä, mutta se on niin kevyt ja pieni, että otan sen nyt mukaan joka tapauksessa kesäkuun alussa.


Kommentit

Elektronisten välppien lataus vaelluksella — 8 kommenttia

 1. Kiva oli täällä ruudun takana seurata kuvien kautta matkaasi, olen kyllä katsonut tuolta linkistäsi lisääkin.
  Hyvä on yksin kulkian olla yhteyksissä mailmaan, johan se lisää turvallisuutta. Paistunteilla menee Norjan likkejä apuna käyttäen, sonera alkoi laittaan viestiä että maksaa eiroja jne.

 2. Suosittelen testaamaan myös Eneloopin AA-akkuja. Ainakin verkkokauppa.com myy. Itsellä ei ole niistä kuin hyvää sanottavaa ja toimivat hyvin myös pakkasella.

 3. Aiheesta lisää: vimpaimien lataaminen « Marian muistikirja

 4. Mä kuuntelin monena päivänä radiosta sään, se oli ihan mukavaa. Ja niinä päivinä kun jäi hiihtelyn hangen takia lyhyeen, oli mukava kuunnella. Radiosta löytyy laatuohjelmia vielä.

 5. Suntrican aurinkokennolaturit tuntuvat toimivan. Yhdellä reissulla kokeiltu ja gepsiä latasi ihan OK. Kotona kokeilin puhelimen latausta ja toimi. Siinä on oma akku, jonka voi ladata täyteen ennen lähtöä. Hyvän auringonpaisteen vaatii, jotta jaksaa akkunsa täyttää.

  • Aurinkokennolatureita olen kyllä silmitellyt. Ongelmaksi muodostuu se, että pilvisellä ei lataudu ja aurinkoisellakin sisäisen akun latausaika on varsin pitkä. Olisi tietysti kiva ripustaa tuommoinen repun päälle latautumaan ja siten yöllä ladata kännykkä, mutta se edellyttäisi vaeltamista poispäin auringosta.

   Reittisuunitelma ei anna aina myöten 🙂

 6. Tätä sivustoa ja kertomuksiasi on aina ilo lukea, kiitos siitä.

  Itselläkin lähdössä reissuun älypuhelin, jaksaako tuo hätälaturi puskea puhelimen akun täyteen asti yhdellä paristokerralla vai jääkö aina vajaaksi? Kuinka nopea tuo lataus on?

  • Tätä laturia en ole testannut, mutta kokemuksena E90:n vastaavasta laturusta, jossa vain yksi Lithium paristo: lataus on varsin hidasta ja toimii parhaiten lämpimässä, joten latasin kännykkää yleensä yöllä makuupussissa. Teoriassa 2 lithium paristoa lataa akun täyteen, mutta käytännössä näin ei välttämättä ole. Systeemi on kuitenkin ihan toimiva.

   Tosiasioita tästä laturista voin kertoa seuraavan reissun jälkeen, eli ennen juhannusta, mutta en epäile hetkeäkään, etteikö toimisi.

Vastaa