Kuivalihaa

Kuivalihaa on tullut kannettua vaelluksella monessakin muodossa, varsinkin perinteistä ilmakuivattua poronlihaa. Se tavara on kuitenkin kovin tyyristä, eikä aina täällä etelässä saatavillakaan, joten on jo kauemmin ollut mielessä kuivalihan valmistaminen itse.

Koska oli muutenkin paineita järjestää pikkupurtavaa erääseen retkeilyhenkiseen tapaamiseen, niin päätin viimein kokeilla kuivalihan valmistamista itse. Varoituksen sana: minulla ei ole tästä aiempaa kokemusta, tämä on amatöörihommaa!

Ainekset:

2 kiloa naudan sisäpaistia
Suolaa 1 rlk
Chilikastiketta
Hunajaa
Grillimaustetta
2 dl vettä

Pahoitteluni niille, joille väitin aluksi, että mausteissa on vain suolaan ja chilikastiketta. Lähimuisti alkaa pettämään alkavan dementian merkkinä.

Mausteiden määristä minulla ei ole tarkkaa ohjetta, joten ”maun mukaan”.  Valmistan ruokaa aina vaistonvaraisesti enkä mittaa aineksia juuri koskaan.

Ennen kuivaamista liha oli marinadintapaisessa pari tuntia. Yleensä ohjeissa suositellaan yön yli, mutta nyt minulla ei ollut aikaa, joten lyhyempi aika sai riittää.

Sekoita reilu teelusikallinen hunajaa lämpimään veteen, niin että se liukenee. Sekaan chilikastiketta, suolaa ja grillimaustetta maun mukaan. Itse käytän tujakkaa ”Blair’s After Death”- kastiketta, mutta kukin tavallaan. Jätin maustamisen aika miedoksi, jos olisin tehnyt satsin itselleni, niin olisi ehkä ”lirahtanut joukkoon” vähän enemmän makua.

Leikkaa paisti poikkisyin ohuiksi siivuiksi. Omat siivuni olivat ehkä sellaista 4 mm luokkaa. Siivut kulhoon ja marinari päälle. Sekoita hyvin. Huomaa, että lihan ei tarvitse uida marinadissa. Näin sitä ei tarvitse pyyhkiä pois ennen kuivaamista.

Sekoittaminen silloin tällöin on varmaan hyväksi. Jos marinoit yön yli, laita kulho jääkaappiin.

Parin tunnin päästä tai seuraavana aamuna lihat kuivuriin.

Lämpötila ei saisi nousta yli 50 asteen. Itse yritin pitää sitä reilussa 40:ssä.

Parin tunnin kuluttua:


Kuuden tunnin kuluttua siivut olivat jo melko kuivia, mutta jätin ne miedommalle lämmölle vielä yön yli.

 

Pussitettua kuivalihaa.


Helppoa. Kuivaus uunissa onnistunee myös, kun on kärsivällinen eikä päästä lämpötilaa liian korkealle.

Koska ohjeeni on huono ja epämääräinen (lupaan paremman, kun seuraava satsi tulee), niin linkitän tähän hyvänoloisen ohjeen netistä (lämpötila korkeahko?) Tämä panee miettämään, tarvitseekohan lihaa edes maustaa? Jos kuivaamisen tekee juuri ennen vaellusta, niin säilyvyyskään ei ole ongelma.

En ole varma, miksi liha pitäisi pakastaa ennen leikkaamista, niinkuin jotkut ohjeet neuvovat, terävä veitsi kyllä riittää tarpeeksi ohuiden sivujen leikkaamiseen. Ehkä pakastaminen auttaa mureuttamaan lihaa, jos käyttää esimerkiksi ulko- tai kulmapaistia.

Kaksi kiloa paistia kuivui uskomattoman kevyeksi. Valitettavasti en punninnut, mutta teen sen seuraavan erän yhteydessä. Paljon  yli 500g lopputuloksen paino tuskin oli.

Osa kuivatusta jauhelihasta ja kaikki ostettu kuivaliha saa luvan väistyä seuraavalla vaelluksella tämän herkun tieltä.


Kommentit

Kuivalihaa — 1 kommentti

  1. Varmasti tuli hyvää purtavaa. Kohmeisesta lihasta saa helpolla ohuita siivuja, siksi ne varmaankin neuvoo pakstamaan.
    Palikuntien sivuilla on kerrottu miten poron liha kuivataan. On se vaan kallista mutta hyvää ja aina matkaan ostettu viimeisestä paikkaa ennen maastoutumista.

Vastaa