Fjällräven Kajka 75l

Vaikka varsinainen testaaminen on vielä edessä, on jo melko helppo sanoa että Fjällräven on onnistunut tekemään Kajkasta hyvän rinkan. Se on juuri sitä mitä hain Osprey Aetherin korvaajaksi: hieman suurempi, tukevammat materiaalit, jos kohta varsin painavakin. Kalavaaka näytti punnituksessa 3,41kg, joka on varsin paljon verrattuna Aetherin 2,25 kg painoon. Molemmmat rinkat on punnittu ilman sadesuojaa.

Varsinainen syy, miksi halusin vaihtaa Aetherista johonkin muuhin on se, että Osprey ei kerta kaikkiaan käy selkääni parhaalla mahdollisella tavalla. Kajkan selänpituuden säätömekanismi on helppo ja nopea käyttää. Rinkka tuntuu selässä hyvältä. Ja onhan Kajka selvästä helpompi ja käytännnöllisempi pakata kuin Aether.

Tietysti, koska olen jossain vaiheessa sairastunut pseudogrammaukseen, niin nyt mieltä kaivertaa se ylimääräisen ”turha” kilo. Kajkassa on myös jotain, mistä en välttämättä pidä: en voi mitenkään kuvitella koskaan tarvitsevani alataskun verkkoa, joka on kai suunnitelty vaatteiden yms kuivaukseen. Vaatteet kuivuvat parhaiten päällä, sen tietää jokainen kokenut vaeltaja.

Toinen ”ominaisuus”, joka näyttää oudolta on yläläpän päällä oleva kumilankaviritys. Voin vannoa, että tuon varaan en ripustele yhtään mitään jo senkin takia, että periaatteeni on ollut jo kauan se, että rinkan ulkopuolella ei saa roikkua mitään sadetakkia  lukuunottamatta.

Olenkin katsellut noita Kajkan ”ylimääräisiä” hilppeitä, alataskun verkkoa ja yläläpän kumilenkkiä, jo useampaan otteeseen leveäteräinen eräpuukko kourassa. Ylälenkki kyllä lähtee, mutta verkon viiltely varmasti estää reklamaatiot, joten ehkä hillitsen itseni ja dissektoin Kajkan vasta kesäkuun vaelluksen jälkeen.

Kajkan sadesuojus on muuten karmean värinen. Toki ymmärrän turvavärinäkökohdan, mutta en tykkää 🙁

Rinkka avautuu koko pituudeltaan, tämä hyvä.

kajka-9

Ja turhan verko saa kelattua pois tieltä. Olkoon nyt sitten vielä leikkaamatta toistaiseksi.

kajka-2-2


Kommentit

Fjällräven Kajka 75l — 14 kommenttia

 1. Itsekin olen muuten saksien kanssa jo vahdannut toistamiseen Kajkojeni verkkopussukkaa. Alalokero on joka tapauksessa aina täynnä kamaa — vaikea kuvitella tilannetta jossa olisin liikkeellä niin vähillä varusteilla että pussi toimisi mukana kulkevana kuivaushuoneena. Silloin nimittäin on käytössä pienempi rinkka muutenkin.

  En vain tiedä miten pussukan purkaisi siististi. Saumoja ei voi avata rikkomatta perusrakennetta radkaalisti. Kaipa se on vain sahattava rumasti tyvestä irti.

  Ylänauhahässäkkä taas on kätevä kun ei sada, siihen saa taukotakkia ja liiallista päällä olevaa rompetta hetkeksi kiinni.

 2. Kas, tuon uuden mallin paino on näköjään noussut puurimojen myötä, missähän muussa sitä on tullut lisää. Omani, myös 75 -litrainen on vaa´alla mitattuna 3050g ilman sadesuojaa.

  Se yläosan kumilankahässäkkä on hyvä juurikin sen sadetakin pitämiseen aloillaan. Verkkotaskulle en minäkään ole keksinyt järkevää käyttöä, ei siellä mikään kuivu. Leikkaan varmaan pian pois kun rinkalla alkaa olla jo ikää.

  Lantiotaskuihin menee tuplapatukat, aina.

  • No suklaatipatukathan sinne voi laittaa, mikäpähäntä ettei.

   Tuskin puurimoista on noin kauheata painonlisäystä tullut. Pitää tarkistaa, jos vaikka olen tehnyt erheen.

   Takin kantamiseen rinkan päällä mulla on ollut oma viritys, mutta antaapa sitten tuon kumilangan olla, jos vaikka se toimiikin paremmin. Kiitän kommenteista.

   • Juu, jossain paikoissa sitten tehty muutoksia, jotta paino noussut. Omani myös tarkistin juuri, 3055g ilman sadesuojaa. Alumiinituilla siis. Hyvä rinkka joka tapauksessa, onnea hankinnasta.

    Ainoa miinus omassani on rinkan suuaukon kahdesta kiristysnyöristä ulomman nyörin kohdalta kankaan meneminen pienen pienille rei´ille. Johtuneeko toistuvasta kiristelystä, mutta siihen on ilmestynyt pieniä reikiä sen nyörin kohdalle. En keksi noille selitystä.

 3. ”Vaatteet kuivuvat parhaiten päällä, sen tietää jokainen kokenut vaeltaja.”
  Pakkasessa ulkona nukkuessa se äännetään hypotermia.

 4. 😀 Kokeilen uudelleen: Talvella ei kannata kuivattaa vaatteita päällään jos jo asettuu leiriin ja on menossa levolle ja aikoo yöpyä ulkona.

Vastaa