Kumpparit hyllylle – heti uutuuttaan

Uudet Nokian Trek Plussat saivat alennuksen mökkikumppareiksi ennen ensimmäistäkään vaellusta. Miksikö? Antakaapahan kun kerron.

2013-04-27-ostoksia-5

Pitkin kevättalvea, ja alkaen jo viime syksystäkin, on ollut pahoja vaivoja oikean isovarpaan tyvinivelen kanssa . Tiedän, mitä ajattelette, mutta ei se ole kihti 😉

Vaiva on pahentunut ja helpottanut, mitä milloinkin. Pääsäntöisesti oikea jalka on kuitenkin koko ajan turvoksissa sekä nivelen ongelman takia että sen takia, että olen alkanut kipeän jalan ohjaamana kävellä väärin: milloin kanta-astujana, milloin jalkasyrjällä. Ei hyvä, polvi ja lonkkakin siinä alkaa kipeytyä.

Olin jotenkin  ajatellut, että kumisaappaat voisivat olla hyvät koska niissä jalka sopii paremmin turpoilemaan. Suattaapahan se olla niinkin, mutta alkoi jo koko vaeltamisen tulevaisuus huolestuttaa.

Tänään sitten rohkaistuin ortopedille ja röntgeniin. Oikean jalan isovarpaan tyvinivel on selvästi kulunut, paskana siis, tai ainakin melkein. Ei mitenkään tavaton vaiva tämän ikäisellä jässikällä, lieneekö tunturista hankittu kun kyseessä on lapinhullu? Kipuilu saattaa paheta tai sitten jalka voi kuulemma hyvällä tuurilla muuttua oireettomaksi ajan mittaan. Mistäpä tuon tietää. Hoitona voi käyttää aluksi kevyttä nivelenpuhdistusleikkausta ja turhien hilppeiden pois höyläämistä. Jatkossa voi harkita nivelen jäykistämistä.

Mutta pariin vuoteeen ei kuulemma kannata tehdä mitään, vaan katotaan. Ei kuulostanut miltään hevostohtorilta tämä ortopedi, vaan tuntui tietävän tarkalleen mistä puhui. Viisaskin oli ja sosiaalinen kun sanoi, että on aina halunnut itsekin lähteä Lappiin vaeltamaan, mutta ei ole vielä saanut aikaiseksi.

Minullepa antoi luvan lähteä: Buranaa naamariin ja tossua toisen eteen, tiukka irvistys. Kumpparit eivät kuitenkaan välttämättä ole paras kenkä tässä tilassa, suositteli Meindlin vaelluskenkiä.

Kokeilin vanhoja Meindlin Tunturisusia jalkaan. Muuten ok, mutta turvonneeseen jalkaan kenkä on tiukka.

Rahanmenoa tiedossa.

 


Kommentit

Kumpparit hyllylle – heti uutuuttaan — 9 kommenttia

 1. Mun kipuileva pottuvarvas mahtuu Meindlin tunturihaukkoihin, niissä on kohtuuleveä lesti. Särkylääkkeen voiminhan sitä joutuu kulkemaan, itse kukin, ne kyllä helpottaa. Pääasia että vielä jalat liikkuu ja pää kulkee mukana 😉

 2. Älä lannistu, sillä paljon voit vaikuttaa kaikkien oireilevien nivelten tilanteeseen. OMT-terapia voisi olla yksi vaihtoehto, mutta ennen kaikkea kävelysi, nivelten kuormitus, lihastasapaino pitäis analysoida ensiksi. Kinesioteippauskin voisi olla kokeilun arvoinen juttu.
  Ps. Olemme täysin kanta-astujia.

  • Sekä OMT että kinesioteippi ovat lähinnä plaseboja. Plasebo ei voi toimia jos siihen ei usko.

   Ja vaikka uskoisikin, ei usko palauta kulunutta niveltä uudeksi. Särkylääkkeitä ja kunnolliset kengät, se taasen toimii.

   • Enpä sanoisi noin OMT-terapiasta. Kinesioteippaus, siihen minäkin olen suhtautunut skeptisesti mutta, särkylääkkeidenkään varassa en haluaisi vaeltaa. Kuluneita nivelia parhaiten suojaavat vahvat lihakset ja oikea nivelten kuormitus.

    • OMT ja vastaavat ovat hankalia tutkittavia, koska niiden sokkouttaminen on vaikeaa. Mikä valittaisiin esim OMT:lle plaseboksi kaksoissokkotutkimuksessa?

     Parantumattomana skeptikkona minun on pakko jäädä siihen käsitykseen, että niksautushoidot eivät kuuulu lääketieteen piiriin.

 3. Aiheesta lisää: Reboot – eli uudet samanlaiset | Asentopaikan päiväkirja

Vastaa