Kauanko Lappi kestää muutosta?

Raimo O. Kojo kirjoitti kuusikymmentäluvulla Lapin Retkeilyoppaassaan ”matkailun hävittävästä voimasta” ja tarkoitti tällä, ellen aivan erehdy, massaturismin taipumusta tuhota juuri ne nähtävyydet, joiden takia turismi kohdealueelle on alunperin aloitettu. Minusta esimerkiksi nykyinen Saariselkä näyttää juuri Kojon painajaiselta, Levistä puhumattakaan.

Olen kai vähän erilainen lapinmatkailija, enkä välttämättä jätä rahaa seudulle paikallisten yrittäjien toivomaan malliin. Mutta käyn sitäkin useammin: nykyään ainakin kolme kertaa vuodessa.

Havaintoni vuosikymmenten varrelta tukevat Kojon pelkoa. Mutta Kojo kirjoitti kommenttinsa silloin, kun minä olin vasta kansakoulussa ja oli silti hänkin jo huolissaan.

Näkökulmani on lantalaisen, turistin. Silti minusta Inarissa, ja muuallakin Lapissa, pitäisi nyt huolestua siitä, miten kauan on jäljellä mitään, mistä tarvitsee enää olla huolissaan.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta


Kommentit

Kauanko Lappi kestää muutosta? — 4 kommenttia

    • Kuka pitelee mitäkin. Jotkut pitelevät omia blogeja omaksi huvikseen, jotkut huvittelevat paskomalla toisten blogeihin.

      Nimettömiä nettipelkureita aina riittää, kaikilla foorumeilla.

Vastaa